dimecres, 16 de maig del 2012

Refugi antiaeri de l'estació.

En una de les estades a La Garriga, vam descobrir una insòlita instal·lació de la Guerra Civil:
El refugi antiaeri de l'estació.


Situat just al costat de l'estació de tren, darrera l'estació de Renfe (Av. Pau Casals s/n) es pot visitar els 2ns. dissables de cada mes a les 12:00 del migdia.
A l'hora indicada ens presentem a l'entrada del refugi. La guia que farà l'explicació arriba amb un cert retard ja que ve de fer una altra visita a una obra d'en Raspall i després d'excusar-se ens obra la porta.


Una reixa de barrots n'impedeix l'accés i, si no fos pel rètol que hi ha a un costat, no s'aprecia el que hi ha a l'interior.
Plànol del refugi.
Tan bon punt entrem, ens proporcionen uns cascs d'obra per a evitar els cops de cap amb la volta de pedra.
Es tracta d'un refugi excepcionalment ben conservat, excavat directament a la roca granítica, amb més de 110 metres de galeries.
el passadís d'accés.

Segons ens relata la guia, el refugi va ser construït pels veïns de la Garriga, l'any 1938, sota les ordres de la Junta de Defensa Passiva local i va servir per a protegir dels atacs aeris la població, especialment quan les bombes franquistes colpejaren mortíferament el municipi el dia 29 de gener de 1939.
Encara es poden observar les restes que les torxes, emprades per a il·luminar l'indret, vàren deixar sobre els murs de pedra.
Sutge de les torxes d'il·luminació.

Ens anem endinsant al túnel fins a una cruïlla que presenta una interessant estructura d'obra vista que reforça la volta excavada.





En aquest punt, s'activa una locució pre-gravada on, de manera dramatitzada, s'exemplifica la conversa  i les reflexions entre dos treballadors mentre piquen les parets del què haurà de ser el refugi de l’estació.
Al llarg de la visita s'activen documents d'àudio en els que es recreen escenes relacionades amb el refugi: des d’un bombardeig, fins la conversa sobre la guerra entre una àvia i el seu nét, o des dels comentaris de dos soldats internacionals que van reagrupar-se a la Garriga.



Mentre que a l'entrada la volta es presenta neta d'estructures auxiliars, des d'aquest punt, un sòcol i unes pilastres amb arcs de rajol, reforcen el conjunt.


En un dels extrems del refugi, hi ha una pantalla on es projecta un magnífic audiovisual amb imatges inèdites de la Garriga durant la II República i la guerra.

Aquesta visita al refugi permet conèixer l’evolució del conflicte a Catalunya i, en concret, a la Garriga; la vida quotidiana a la reraguarda republicana; els estralls provocats pels atacs aeris franquistes; els treballs de protecció de la població de la reraguarda…



Una instal·lació molt ben conservada.
Les explicacions de la guia i els recursos audiovisuals fan que la visita sigui altament instructiva.
Una bona manera de fer accessible el patrimoni de la guerra i permete endinsar-nos en la història que amaguen les seves parets.

Anem a dinar.
Avui...pollastre amb escamarlans!

O més ben dit escamarlans amb pollastre!


Salut! i fins la propera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada